Artikel

(links, muis naast afbeelding). Bosbranden rond Melbourne, Victoria, Australië, 16 februari 2009. Port Phillip Bay dringt het verst het Australische vasteland binnen; Melbourne ligt aan de oostelijke oever van de noordpunt van die baai. De branden op het satellietbeeld zijn rood gemarkeerd; de locaties zijn, net als de overige gegevens die in beeld zijn gebracht, bepaald uit meetgegevens van de MODIS op de Amerikaanse satelliet Terra. Veel branden doen zich voor in het ruige terrein van de Great Dividing Range. De rook van de branden is goed te zien. Het meest zuidelijk gelegen gedeelte van Victoria is het schiereiland Wilsons Promontory. De omvangrijke branden in het daar gelegen National Park vormden geen bedreiging voor steden en dorpen, maar produceerden wel veel rook. Ook vormen ze de aanjager van wolkenstraten met cumulusbewolking. Doordat branden die bewolking veroorzaken, spreekt men wel van pyrocumulus. Het water aan de onderzijde van het beeld is Straat Bass, die Tasmanië scheidt van de rest van Australië. Bron: NASA/GSFC/MODIS Rapid Response Team.
(midden): detail.

(links, muis op afbeelding). Satellietbeeld in valse kleuren, MODIS banden 1, 2 en 7.

Bosbranden omgeving Melbourne, 24 februari 2009.(muis naast afbeelding): ware keluren. (muis op afbeelding): valse kleuren, MODIS banden 1, 2 en 7. Satelliet: Aqua. Bron: NASA/GSFC/MODIS Rapid Response Team.

 

(muis naast afbeelding) Bosbranden rond Melbourne, Victoria, Australië, 9 februari 2009, in ware kleuren. Instrument: MODIS, banden 1, 4 en 3. 4 (muis op afbeelding.Als figuur 3, maar nu in de valse kleuren van MODIS banden 1, 2 en 7. Satelliet: Terra. Bron: NASA/GSFC/MODIS Rapid Response Team. Rechts een uitvergroting van het gebied ten noordoosten van Melbourne.

Bosbranden en brandplekken. omgeving Melbourne, 23 februari 2009. Rechts: detail.

Artikel