Neue Westwall of Atlantikwall

   

Duitse tankversperringen van beton zijn nog te zien langs de Herenweg (bij het huis Phoenix met het bloemenstalletje) en aan het pad langs de duinrand, ter hoogte van de tennisbanen. Veel van deze betonnen blokken zijn hergebruikt door de beheerder van het Noordhollands Duinreservaat, waar ze worden gebruikt voor de bewegwijzering. De uitsparing waarin springstof werd geplaatst, is nog zichtbaar. (meer foto's van tankversperringen).

Rond vliegveld Bergen


Bunkers langs de Hoeverweg. Rechts de Bosmolen.


Bunkerdorp langs Hoeverweg.

Hangar, Vliegveld Bergen (wisselbeeld).

Tankversperring, Groeneweg.

Bunkerdorp langs
Berger Ringvaart.

Tankversperring Groeneweg.
(meer foto's van tankversperringen).

Tankverspeerring Groeneweg (wisselbeeld).
(meer foto's van tankversperringen).

In de Bergermeerpolder ligt het voormalige vliegveld Bergen. Dat moest natuurlijk beschermd worden, onder andere met Nederlandse tankversperringen van spoorstaven (links) aan de Groeneweg in Bergen. De nep-boerderij (midden) is een gecamoufleerde hangar, gebouwd door de Duitsers. Van een afstand of van bovenaf was deze hangar niet als zodanig te herkennen. In de omgeving van het voormalig vliegveld zijn ook talrijke bunkers; met spreekt van het bunkerdorp (rechts).

Geallieerde piloten die na bombardementen op Duitsland niet al hun bommen hadden uitgeworpen, namen deze niet mee naar huis, maar lieten ze vallen in onbewoond gebied voor de oversteek terug naar Engeland. In het Noord-Hollands Duinreservaat zijn op verscheiden plekken bomtrechters te zien, bijvoorbeeld langs de Woudweg tussen 't Woud en Bergen aan Zee en langs de Vlewose weg tussen Egmond-Binnen-aan Zee en Castricum.

De Eerste Wereldoorlog.

Nederland was in de Eerste Wereldoorlog geen partij. Toch hadden de Egmonder vissers ermee te maken; sommigen kwamen om bij het opvissen van mijnen. Het vissersmonument in Egmond aan Zee herinnert hieraan.