Al geruime tijd is bekend dat de topografie van vulkanische eilanden in de oceaan de vorm beïnvloedt van de wolkenpatronen die zich achter de eilanden voordoen. Sinds enkele jaren weten we ook dat de uitstoot van vulkanische gassen het aanzien van de bewolking mede kan bepalen. Dit jaar werd dat nog eens op een schitterende wijze geïllustreerd achter Zavodovski, het meest noordelijke eiland van de Zuidelijke Sandwicheilanden.

Figuur 1: satellietbeeld van een gedeelte van de zuidelijke Atlantische Oceaan met de Zuidelijke Sandwicheilanden (zie kaart, figuur 2). Door wisselwerking van de eilanden met de heersende luchtstromingen ontstaan eilandeffecten, zoals opklaringsgebieden en wervels. De bewolking achter Zavodovski, het meest noordelijke eiland van de eilandengroep (zie ook figuur 3), is lichter van tint dan de overige op het satellietbeeld zichtbare bewolking, vermoedelijk doordat de uitstoot van de vulkaan Asphyxia op het eiland de wolkenvorming beïnvloedt. Datum: 27 april 2012. Instrument: MODIS. Satelliet: Aqua. (Bron: NASA).

Figuur 3: scheepsgolven achter de Zuidelijke Sandwicheilanden. Datum: 23 november 2009. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. (wisselbeeld). (Bron satellietbeeld: NASA).

Ver weg in de zuidelijke Atlantische Oceaan (zie kaart, figuur 2) ligt een groep onbewoonde en onherbergzame, veelal vulkanische eilanden: de Zuidelijke Sandwicheilanden. Ze staan onder Brits bestuur, maar worden, evenals de meer westwaarts gelegen Falklandeilanden, opgeëist door Argentinië. Op twee van de eilanden staat een automatisch weerstation; voor verdere weerwaarnemingen uit die regio zijn we aangewezen op satellietbeelden. Daarbij is een hoge resolutie belangrijk, want de eilanden zijn niet zo groot. Montagu (zie kaart, figuur 3) is het grootst en heeft een lengte van 12 kilometer, maar lengtes van 5 tot 8 kilometer komen vaker voor en dan kijken we alleen nog naar de grotere eilanden.
Op MODIS-beelden (figuren 1 en 3) zijn de eilanden wel terug te vinden, al gaan ze vaak schuil onder bewolking. De wolken onttrekken de eilanden echter niet alleen maar aan het zicht; soms springen ze namelijk extra in het oog door de bewolkingspatronen die erachter ontstaan door de wisselwerking met de op dat moment optredende luchtstromingen. Op zeven van de elf eilanden ligt goed met het omringende oceaanwater contrasterend sneeuw en ijs, wat herkenning op satellietbeelden tijdens opklaringen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Figuur 2: ligging van de Zuidelijke Sandwicheilanden ten opzichte van Zuid-Amerika, Afrika en Antarctica. (wisselbeeld). (Bron: Wikimedia Commons).

Figuur 4: wervels achter Zavodovski en Visokoi; detail uit figuur 1. (wisselbeeld). (Bron satellietbeeld: NASA).

Figuur 5: gassen en dampen stijgen op uit de bodem van Zavodovski, het noordelijkste eiland van de Zuidelijke Sandwicheilanden. (Foto: Joseph Szeles/Flickr)

Eilandeffecten
Van de waargenomen eilandeffecten zijn de zogeheten wervelstraten van Von Kármàn het meest markant (lit. 1). Ze vormen zich aan de bovenzijde van de maritieme grenslaag - de onderste honderden meters van de atmosfeer - die doorgaans gevuld is met vochtige oceaanlucht. Boven de grenslaag is de lucht meestal droger; er is weinig of geen uitwisseling tussen de grenslaag en de lucht daarboven. Een eiland waarachter zich een wervelstraat vormt, moet boven de grenslaag uitsteken. In het geval van de Zuidelijke Sandwicheilanden gooien dan vooral Montagu (1370 meter), Cook (1115) en Visokoi (1005) hoge ogen. Veel onwaarschijnlijker zijn wervels achter de kleintjes, zoals Zavodovski (551), maar in de situatie van 27 april 2012 (figuur 1 en 4) kon het verschijnsel toch achter dat noordelijkste eiland van de eilandengroep worden waargenomen.
Een tweede verschijnsel dat geregeld optreedt achter vulkanische eilanden zijn de met de eilanden samenhangende opklaringsgebieden; de wolken verdwijnen als het ware op het moment dat ze de eilanden bereiken. Het geheel doet vaak denken aan de boeggolf van een schip, zoals bij verscheidene, in figuur 1 getoonde eilanden is te zien.
Wisselwerking tussen een eiland en de erlangs stromende lucht kan ook leiden tot de vorming van een wolkenpluim, die ontstaat door verticale turbulente bewegingen. Een voorbeeld van wolkenpluimen achter Saunders en Bristol werd in een eerder nummer van Zenit besproken (lit 2).
De aanwezigheid van eilanden kan op satellietbeelden ook worden afgeleid uit het optreden van scheepsgolven (lit 3). De eilanden trekken in zo'n geval net zo'n spoor door de langs stromende lucht als dat van een schip of een eend in het water. Het verschijnsel is op het satellietbeeld van figuur 3 vooral goed te zien achter de grotere en hogere leden van de eilandengroep.
Tenslotte is achter de eilanden soms een wasbordpatroon van wolkenribbels te zien, zoals we die achter alle heuvels en gebergten op aarde geregeld kunnen waarnemen (lit. 4). Door al deze eilandeffecten vestigen de eilanden de aandacht op zich bij het bekijken van satellietbeelden.

Vulkanische uitstoot
De manier waarop de eilandeffecten op satellietbeelden zichtbaar zijn, hangt niet alleen af van de topografische kenmerken, zo rapporteerde de Argentijnse, in de Verenigde Staten bij University of Maryland werkzame onderzoeker Santiago Gassó enkele jaren geleden (lit. 5, 2). Ook de uitstoot van vulkanen kan de helderheid van de bewolkingspatronen beïnvloeden. De manier waarop dat gebeurt is via de introductie van extra condensatiekernen in de lucht waarin de bewolking optreedt. Condensatiekernen zijn kleine stof- of zuurdeeltjes die de druppelvorming in de atmosfeer op gang brengen of vergemakkelijken. In zuivere oceaanlucht is het aantal condensatiekernen beperkt. Het beschikbare vocht verdeelt zich daardoor over een beperkt aantal kernen, wat relatief grote druppels oplevert. Als er extra condensatiekernen beschikbaar komen, neemt de onderlinge concurrentie om het beschikbare water tussen de verschillende kernen toe. Als gevolg daarvan ontstaat een wolk met kleinere druppeltjes. Zulke wolken reflecteren het zonlicht beter dan wolken met grotere druppels bij een gelijke hoeveelheid wolkenwater. Daardoor vertonen ze op satellietbeelden helderder tinten. Het is hetzelfde effect dat in andere gevallen leidt tot de vorming van wolkensporen achter schepen op de oceaan (lit. 6).
Gassó bestudeerde ook situaties bij de Zuidelijke Sandwicheilanden. Hij laat onder andere een wolkenpluim zien achter de vulkaan Belinda op Montagu, die door dit effect oplicht tegen een achtergrond van bewolking met 'normale' tinten wit.

Zavodovski
Een andere vulkaan in dezelfde eilandengroep waaruit voortdurend gassen en dampen vrijkomen, ligt op het van zijn grote aantallen pinguïns bekende Zavodovski, het noordelijkste eiland van de archipel. Niet voor niets heet de vulkaan Asphyxia (Curry), verstikking; het eiland is door de vrijkomende vulkanische gassen en dampen - in combinatie met de stank van de uitwerpselen van de miljoenen pinguïns - adembenemend in de letterlijke zin van het woord (figuur 5).
Ook deze vulkaan blijkt in staat highlights te creëren in de bewolking in de omgeving, zo blijkt uit een onlangs door NASA vrijgegeven satellietbeeld van de Zuidelijke Sandwicheilanden (figuur 1). De bewolking achter Zavodovski bestaat in dit geval uit een schitterende wervelstraat met minuscule Von Kármànwervels; de wervels zijn zo klein doordat het gedeelte van het eiland waar de luchtstroming omheen moet, eveneens erg klein is. Vergelijk de grootte van deze wervels met die van andere wervelstraten achter eilanden van de eilandengroep, bijvoorbeeld achter het grotere, hogere, met sneeuw en ijs bedekte eiland Visokoi (figuur 4), dat direct ten zuidzuidoosten van Zavodovski ligt.
De gassen en dampen komen niet of niet alleen uit het gebied rond de top van de Asphyxia, zoals je misschien bij een rudimentaire voorstelling van een vulkaan zou verwachten. Om wervelstraten te krijgen, moet de top namelijk boven de grenslaag uitsteken; de vulkanische gassen daarentegen die de condensatiekernen leveren, moeten beschikbaar komen in de grenslaag, waar de wolkenvorming plaatsvindt.


Literatuur
1. Floor, K., Stromingspatronen achter bergachtige eilanden, Zenit februari 1983. (boekversie 2005).
2. Floor, K., Scheepswolken achter vulkanen, Zenit, juni 2008.
3. Floor, K., Amsterdamse scheepsgolven, Zenit maart 2007.
4. Floor, K., Wasbordpatroon in bewolking achter bergen, Zenit september 2004. (boekversie 2005).
5. Gasso, S., Satellite observations of the impact of weak volcanic activity on marine clouds. Journal of Geophysical Research, Vol. 113, D14S19, 2008.
6. Floor, K., Openluchtlaboratorium voor wolkenfysici, Zenit, juni 2003.