Depressie boven sneeuw
Kees Floor, Zenit, september 2007.


Lagedrukgebied boven de Noordelijke IJszee. De wolkenspiraal van de depressie is zichtbaar dankzij schaduwwerking. Datum: 30 augustus 2005. Instrument: MODIS. Satelliet: Aqua. Bron: NASA/GSFC MODIS Land Rapid Response Team.

Hoe zie je van boven af het verschil tussen bewolking en sneeuw? Niet dus. Allebei zijn ze blinkend wit doordat ze het zonlicht goed reflecteren. Dat je geen onderscheid ziet, is jammer, want in bewolking zijn vaak fraaie patronen te zien. Bij depressies bijvoorbeeld.

Het heldere wit van de naar de lagedrukkern spiraliserende wolkenband steekt doorgaans duidelijk af tegen de donkere tinten van het oceaanwater of het landoppervlak. Daardoor wordt op zichtbaarlichtbeelden van satellieten de karakteristieke 'depressiekrul' zichtbaar (zie ook Zenit juli/augustus 2005). Boven sneeuw zie je niets. Of de zon moet laag staan. De schaduw van de bewolking op de sneeuw op de grond maakt dan het patroon zichtbaar.
Dat was het geval op 30 augustus 2005. Om in die tijd van het jaar een groot gebied met sneeuw en ijs als ondergrond te vinden, ben je aangewezen op de poolstreken. Het satellietbeeld toont dan ook de Noordelijke IJszee en de daarboven hangende bewolking. De schaduw maakt niet alleen de wolkenspiraal bij het depressiecentrum zichtbaar. De bewolking van het van links naar rechts midden over het satellietbeeld lopend koufront werpt haar schaduw op de grond. Hetzelfde geldt voor het warmtefront midden rechts in beeld. De schaduwwerking van de bijbehorende bewolking maakt het plaatje van een frontale depressie compleet.
Het beeldbeeld is afkomstig van het MODIS-instrument op de Amerikaanse satelliet Aqua. Geheel onderin zijn de Koningin Elisabetheilanden zichtbaar. De onderrand van het satellietbeeld loopt van Victoria (Canada) naar een punt in het uiterste noorden van Groenland. De eilanden Banks (linksonder) en Ellesmere (rechtsonder) zijn het makkelijkst te herkennen.