Kees Floor, Zenit februari 2011.

Bewolking belemmert vaak het zicht op land en water vanuit de ruimte. Radarinstrumenten hebben daar echter geen last van en kijken gewoon door de wolken heen. Daardoor was bijvoorbeeld het ijs op het IJsselmeer en het Markermeer in december 2010 vanuit de ruimte toch goed te zien.

Na een koude periode aan het begin van de winter was er in de eerste helft van december 2010 veel ijs op het IJsselmeer en het Markermeer. Er kwamen enkele schepen vast te zitten, waarna een vaarverbod werd uitgevaardigd. Toen er weer gevaren mocht worden, was dat uitsluitend in konvooi.
In het begin van 2010 was er eveneens ijs op het IJsselmeer. Satellietbeelden in natuurlijke en in valse kleuren, bijvoorbeeld gebaseerd op gegevens van het MODIS-instrument op de Amerikaanse satellieten Terra en Aqua, gaven toen vanuit de ruimte een duidelijk overzicht van de ijssituatie (zie bijvoorbeeld Zenit maart 2010).
Gedurende de eerste helft van december 2010 was het echter steeds bewolkt; MODIS-beelden konden daardoor alleen de bovenkant tonen van de bewolking die het ijs aan het zicht onttrok. Voor beelden op basis van gegevens uit de zichtbaarlicht- en infraroodkanalen van de METEOSAT gold hetzelfde. De op METEOSAT-data gebaseerd routinematig door het KNMI geproduceerd kaartjes van de watertemperaturen en/of de ijsbedekking van het IJsselmeer en het Markermeer (niet afgebeeld) laten voor de perioden van 6 tot en met 11 en van 13 tot en met 18 december eveneens zien dat bewolking het onmogelijk maakte de gewenste gegevens te meten en te presenteren.

 

1. Ruimteradarbeeld van Nederland. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn deels met ijs bedekt. Datum: 8 december 2010. Instrument: ASAR. Satelliet: Envisat. (Bron: ESA/Chelys).

3a. Ruimteradarbeeld van Nederland. Het rustige water heeft een donkerder tint dan het landopervlak.. Datum: 1 februari 2011. Instrument: ASAR. Satelliet: Envisat. (Bron: ESA/Chelys).

5. Ruimteradarbeeld van een deel van Nederland. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn deels bevroren. Datum: 19 december 2010. Instrument: ASAR/APM. Satelliet: Envisat. (Bron: ESA/Chelys).

 

Ruimteradar
Toch bleek het mogelijk het ijs op de beide meren in die dagen vanuit de ruimte te detecteren en vervolgens in beeld te brengen. Dat gebeurde dan niet op basis van gereflecteerde zonnestraling of met warmtestraling, waarmee MODIS werkt, maar met radarstraling. Een van de op dit moment actieve satellieten die met een radar zijn uitgerust, is de Europese Envisat. De ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) op die satelliet leverde op 8 december meetgegevens van grote delen van Nederland, waaronder het IJsselmeer en het Markermeer (figuur 1). Het instrument zendt radargolven uit naar het aardoppervlak en verzorgt daarmee zijn eigen 'belichting'. De radargolven hebben geen last van de bewolking en de ASAR gebruikt geen gereflecteerd zonlicht, zodat dag en nacht en ongeacht het weer waarnemingen van het aardoppervlak kunnen worden verricht. Zo kan de Envisat gegevens leveren over het ijs waar de Terra, de Aqua en de METEOSAT het moeten laten afweten.

Verstrooiing
Een ASAR-beeld zoals figuur 1 is gebaseerd op de door het instrument terugontvangen hoeveelheid radarstraling. Uitgezonden straling die invalt op een glad oppervlak, wordt nagenoeg volledig teruggekaatst. Doordat daarbij de invalshoekhoek gelijk is aan de terugkaatsingshoek, kan de teruggekaatste straling niet meer invallen op de sensor van de satelliet (figuur 2, midden). Een glad oppervlak, bijvoorbeeld een rustig wateroppervlak, is daardoor donker op het ruimteradarbeeld. Zo is het IJsselmeer op het beeld van figuur 3 duidelijk donkerder dan het aangrenzende land.
Ruwe oppervlakken verstrooien de radarstraling in alle richtingen (figuur 2, links). Een deel van het verstrooide licht zal de sensor dus weer bereiken, zodat het beeld van zo'n ruw oppervlak een lichtere tint heeft. Landoppervlakken zijn veelal ruwer dan wateroppervlakken en hebben dan ook meestal een lichtere tint. Ook is een ruwe zee lichter grijs dan een spiegelgladde.
De combinatie van grondoppervlak met bebouwing fungeert geregeld als hoekreflector; er wordt dan relatief veel radarstraling teruggezonden naar de sensor van de satelliet (figuur 2, rechts). Steden en andere bebouwde omgeving vertonen op de ASAR-beelden daardoor relatief lichte tinten en lijken soms zelfs overbelicht. Zo tekenen bijvoorbeeld Amsterdam, Zaanstad en de omgeving IJmond zich in figuur 3b duidelijk af tegen het omliggende buitengebied door hun heldere tinten.
De intensiteit van de gereflecteerde radarstraling en daarmee de tint van diverse objecten en ondergronden op het radarbeeld, worden overigens niet alleen bepaald door de ruwheid en de geometrie. Ook de hoek waaronder wordt gemeten, de gebruikte golflengte en de eventuele polarisatie van de toegepaste radarstraling spelen een rol. Verder beïnvloeden het vochtgehalte en de elektrische eigenschappen van het waargenomen object eveneens het uiteindelijk resultaat. Daarin zijn onder andere verschillen in landgebruik goed te zien; ook kan er meestal onderscheid worden gemaakt tussen open water en ijs. Zo duiden de verschillende tinten grijs en zwart op het ASAR-beeld van figuur 1 erop dat zowel het Markermeer als het IJsselmeer gedeeltelijk bevroren is. Verder zijn de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) zichtbaar. De lichte plekken boven land tonen de ligging van diverse steden en dorpen.

2. Radarstraling die vanuit een vliegtuig of vanuit een satelliet op de aarde is gericht, wordt in alle richtingen verstrooid door een ruw oppervlak (links). Op een glad oppervlak geldt dat de hoek van inval gelijk is aan de hoek van uitval; de radarstraling wordt dan vrijwel nooit teruggezonden naar de bron (midden). Sterke reflecties kunnen optreden bij bebouwing die in combinatie met het grondoppervlak werkt als hoekreflector (rechts). (Bron: Canada Centre for Remote Sensing, Natural Resources Canada)

3b. Ruimteradarbeeld van Noord-Holland en delen van het IJsselmeer en het Markermeer. Het rustige water heeft een donkerder tint dan het landopervlak. Datum: 18 maart 2002. Instrument: ASAR. Satelliet: Envisat. (Bron: ESA).

4. Satellietbeeld van Nederland in valse kleuren (mouse off) en in natuurlijke kleuren (mouse on). Nederland is grotendeels bedekt met sneeuw. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn deels bevroren. Datum: 20 december 2010. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. (Bron: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response).

Meer ijs, meer beelden
Later in december 2010 ondervond het scheepvaartverkeer opnieuw hinder van ijs op het IJsselmeer en het Markermeer. Aanvankelijk verhinderde bewolking, net als eerder die maand, dat het ijs op MODIS-beelden zichtbaar werd. Op 19 september was er echter door een waas van sluierbewolking heen voor het eerst vaag iets te zien en op 20 december kregen we het doorkijkje waar we de hele maand op gewacht hadden (figuur 4). Het satellietbeeld toont Nederland met de nog steeds gedeeltelijk bevroren wateren van het IJsselmeer en het Markermeer in natuurlijke kleuren.
De sluierbewolking van 19 december kon uiteraard niet verhinderen dat de radar op de Envisat de ijssituatie vanuit de ruimte vastlegde. Figuur 5 geeft de situatie van die dag. De ASAR stond in de zogeheten Alternate Polarisation mode. Daarbij worden tegelijkertijd twee beelden gemaakt met verschillende polarisatierichtingen van de radarstraling. Door de beelden te combineren en ze elk een eigen kleur te geven, ontstaat een eindresultaat waarin overeenkomsten en verschillen tussen de beide beelden extra nadruk krijgen. Het rood van het open water tekent zich op de figuur duidelijk af tegen de bruine tinten van het ijs en het groen en bruin van het vasteland.

Conclusie
Radarmetingen zijn niet afhankelijk van zonlicht en gebruiken geen warmtestraling. Ze worden bij het vanuit de ruimte in beeld brengen van het aardoppervlak dan ook niet gehinderd door bewolking. Daardoor kon in december 2010 met radar onder andere het ijs op het IJsselmeer en het Markermeer waargenomen worden op momenten dat de zichtbaarlicht- en infraroodbeelden van andere instrumenten uitsluitend de bovenkant van bewolking in beeld brachten.


Aanvulling: Meer MODIS-beelden van ijs op hget IJsselmeer en het Markermeer

2011

+
IJs op het IJsselmeer, 9 Januari 2011. Aqua.. MODIS

IJs op het IJsselmeer, 10 Januari 2011. Terra.. MODIS
.
Laatste restjes ijs op het IJsselmeer, 16 Januari 2011. Terra.. MODIS

2010


13 januari 2010. Terra.. MODIS

25 januari 2010. Aqua.. MODIS.

26 januari 2010. Terra.. MODIS.

Sneeuwdek Nederland, 15 februari 2010. Terra.. MODIS.

Sneeuwdek Nederland, 17 februari 2010. Terra.. MODIS.