Kees Floor, Zenit, januari 2010.

Luchtreizigers zien onder zich geregeld gekleurde ringen op bewolking rond de schaduw van hun vliegtuig. Het verschijnsel heet de glorie en is sinds kort ook waarneembaar op satellietbeelden in natuurlijke kleuren.


20 mei 2008.

3 juni 2006.

1. Satellietbeelden van de Grote Oceaan ten westen van het Mexicaanse schiereiland Baja California. Op de stratocumulusbewolking is de glorie zichtbaar, die in dit geval bestaat uit langgerekte, gekleurde banden. Middenboven ligt Isla Guadalupe. Het is er zonnig door het boeggolfeffect. Achter het eiland zijn lijwervels of wervels van Von Kármàn zichtbaar. Instrument: MODIS. Satelliet: Aqua. Bron: NASA/Earth Obsevatory/MODIS Rapid Response Team.

De glorie is een van de optische verschijnselen die van tijd tot tijd in de atmosfeer kunnen worden waargenomen. Ze hoort dus thuis in het rijtje regenboog, kring om de zon, heiligenschijn, krans en dergelijke. De glorie bestaat uit een aantal gekleurde ringen rond het tegenpunt van de zon of, met andere woorden, rond de schaduw van de waarnemer. De grootte van de ringen hangt af van de druppelgrootte: hoe kleiner de druppels, des te groter de glorie. In het midden direct rond de schaduw is het helder. Daaromheen zijn gekleurde ringen met blauw binnen en rood buiten. Bij goed ontwikkelde glories zijn daarbuiten dan nog een of meer blauwe, groene en rode ringen te zien. De zon moet schijnen, anders is er geen schaduw en ook geen glorie. De glorie beweegt met de waarnemer mee, op dezelfde manier als ook de schaduw dat doet.
Tegelijk met de glorie is soms een mistboog zichtbaar. Een mistboog is een kleurloze en iets kleinere variant van de regenboog die ontstaat in mist- of wolkendruppeltjes die te klein zijn om een kleurrijke regenboog mogelijk te maken. De glorie vormt zich eveneens in dergelijke kleine druppels. Bij de verklaring van het verschijnsel spelen breking, terugkaatsing, buiging van licht en oppervlaktegolven een rol.

Afnemende exclusiviteit
De ringen van de glorie zijn zichtbaar in mist of bewolking die zich onder de waarnemer bevindt. Zo'n situatie komt niet zo vaak voor. Vroeger was het verschijnsel dus vooral voorbehouden aan herders en anderen die zich in de bergen ophielden, wat destijds minder gebruikelijk was dan het nu is. In de tweede helft van de negentiende eeuw kregen zij gezelschap van ballonvaarders; zij konden het kleurrijke verschijnsel rond de schaduw van hun mandje op de bewolking waarnemen. Met de opkomst van de luchtvaart nam de exclusiviteit van een gloriewaarneming verder af. Alerte luchtreizigers met een raamplaats tegenover de plek waar de zon staat, krijgen het verschijnsel geregeld te zien rond de schaduw van het vliegtuig op de wolken. De afstand tot de bewolking speelt geen rol. Het vliegtuig kan zich dus vlak boven de bewolking bevinden en een grote schaduw op de wolken werpen of op tien kilometer hoogte vliegen met een niet of nauwelijks zichtbare schaduw. Alleen de druppelgrootte bepaalt het aanzien van de glorie.

Het tegenpunt van de zon bevindt zich in het verlengde van onze schaduw.
2. De glorie in bergachtig terrein. Het verschijnsel treedt op rond de schaduw van een waarnemer op mist of bewolking; daardoor was het vroeger vooral te zien in berggebieden. Bron: Meteorologische Dienst van Liaoning, China.

De glorie op de 'sloot- of kanaalmist' van een warmwaterbron, Yellowstone Park, USA. Foto: Kees Floor

Satellietbeelden
Dat de hoogt er niet toe doet, blijkt ook uit beelden van de Amerikaanse satellieten Terra en Aqua. Hoewel deze de aarde en de bewolking daarboven tonen vanaf meer dan 700 kilometer hoogte, is de glorie er soms toch op te zien; de schaduw van de satelliet is op zo'n afstand niet zichtbaar. Vooral de omvangrijke wolkenvelden boven de Grote Oceaan lenen zich goed voor de vorming van het lichteffect. Het satellietbeeld van de oceaan ten westen van het Mexicaanse schiereiland Baja Californië geeft een voorbeeld.
De vorm van de glorie op satellietbeelden wijkt af van wat we zien op foto's genomen in de bergen, vanuit een heteluchtballon of uit een vliegtuig. Een satellietbeeld is namelijk geen foto, maar een scan. De stralingsmeters op de satelliet tasten de aarde af langs stroken loodrecht op de projectie van de baan op het aardoppervlak. Daardoor zien we geen ringen, maar per strook alleen het linker en rechter gedeelte van de glorie. Doordat de glorie mee beweegt met de satelliet, zien we steeds hetzelfde stukje glorie links en rechts van de niet zichtbare schaduw van de satelliet op de strook. Gezamenlijk leveren de gescande stroken zo een langgerekt, bij constante druppelgrootte uit min of meer evenwijdige banden bestaand beeld op van de glorie.
Op het beeld van 20 mei 2008, afkomstig van de Aqua-satelliet, zijn de rode banden op de stratocumulusbewolking boven de oceaan ten westen van Baja California het meest opvallend. De doorsnede van de 'ring' bedraagt ongeveer 60 kilometer. Binnen de rode ring overheersen oranje of gele tinten; daarbuiten is met wat goede wil groen, blauw en violet zichtbaar.

Wervels
Het satellietbeeld toont nog een ander interessant verschijnsel. Ongeveer 240 kilometer uit de kust van Baja California ligt het vulkanische Isla Guadalupe met onder andere de bijna 1300 meter hoge vulkaan Augusta. Het eiland vormt een obstakel in de gelijkmatige luchtstroming over het omliggende zeegebied en treedt daardoor in wisselwerking met die stroming. Zo is er een boeggolf zichtbaar, vergelijkbaar met de boeggolf van een schip. Door dit effect vormt het eiland een zonnige oase in een 'woestijn' van stratocumulusbewolking. Achter Isla Guadalupe zijn lijwervels zichtbaar; dit verschijnsel staat ook bekend onder de naam Von Kármàn wervels. Théodore von Kármàn was een natuurkundige van Hongaarse afkomst, die er in 1911 voor het eerst een wiskundige beschrijving van gaf.
Dergelijke wervels zijn geregeld zichtbaar achter Isla Guadalupe. Andere plekken waar ze optreden zijn onder andere achter de Canarische en Kaapverdische eilanden en achter het Noorse Jan Mayen. (zie ook Zenit februari 1983)