Kees Floor, Zenit, december 2009

Klimaatverandering vormt een probleem voor onder anderen de bewoners van delta's in Azië en elders ter wereld, zo schreef het internationale klimaatpanel IPCC in zijn rapport uit 2007. Zeespiegelstijging, krachtiger orkanen, intensievere stortregens en hogere piekafvoeren van rivieren vormen een steeds frequenter bedreiging voor het dagelijks leven in deze regio's. Menselijke ingrepen in gebieden bij riviermondingen of stroomopwaarts verergeren de situatie en doen de kans op rampen verder toenemen.

1. Satellietbeeld in valse kleuren van de Lena delta in het noorden van Siberië, Rusland. De Lena is 4400 kilometer lang en daarmee een van de langste rivieren ter wereld. De rivier stroomt rechtsonder het gebied binnen dat in beeld is, om zich snel te vertakken in talrijke rivierarmen. Deze monden uit in de Laptevzee aan de rand van de Noordelijke IJszee. De delta is de meest kwetsbare ter wereld door de hoge stormvloeden die er kunnen optreden, maar er wonen weinig mensen. In de delta ligt Ruslands grootste Nationaal Park. Instrument: Enhanced Thematic Mapper plus (ETM+). Satelliet: Landsat 7. Datum: 27 juli 2000. Bron: USGS.
2. De Nijl is met zijn 6700 kilometer de langste rivier ter wereld en zijn delta een van de bekendste. Door het duidelijke contrast tussen de begroeiing in de delta en het woestijnzand daarbuiten, komt de karakteristieke driehoekvorm op dit satellietbeeld in natuurlijke kleuren goed tot zijn recht. Het gebied krijgt mede door de aanleg van de Aswandam 98% minder sediment dan aan het eind van de negentiende eeuw en daalt ten opzichte van het zeeniveau 4,8 mm per jaar. Van de verscheidene armen die vroeger in zee uitkwamen, zijn er door verzanding, veranderingen in relief en kustverdedigingswerken nog slechts twee over: de westelijk gelegen Rosetta en de Diametta. Ze komen bij de gelijknamige havenplaatsen (Rashid en Dumyat) uit in de Middellandse Zee. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Datum: 26 september 2009. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.
3. De Mississippidelta in de Verenigde Staten langs de kust van de Golf van Mexico heeft een karakteristieke vogelpootvorm. Instrument: ASTER. Satelliet: Terra. Datum: 24 mei 2001. Bron: USSG.

Bij veel rivieren die in zee uitkomen, verdeelt het water zich in de benedenloop over verscheidene armen (figuur 1). Het gebied tussen die slingerende waterlopen wordt delta genoemd, omdat het vaak een min of meer driehoekige vorm heeft, net als de gelijknamige Griekse hoofdletter D ( ). Vooral bij de Nijl, waar het groen van de delta duidelijk afsteekt tegen de geelbruine tinten van het woestijnzand daarbuiten, komt die driehoekvorm goed tot zijn recht (figuur 2). Er zijn echter ook andere vormen mogelijk, zoals het 'vogelpootpatroon' van de Mississippidelta (figuur 3).
Een delta is opgebouwd uit sediment dat in het verleden door de rivier is meegevoerd. Als het rivierwater in zee terecht komt, neemt de stroomsnelheid af en zakt het sediment naar beneden. Aan de bruinige tint van het zeewater bij riviermondingen, onder andere op satellietbeelden in natuurlijke kleuren, is doorgaans te zien dat het water sediment bevat (figuren 4 en 5).

Deltadynamiek
In de loop van eeuwen wordt laag op laag afgezet, zodat de delta boven zeeniveau komt te liggen. Aan de zeekant proberen stromingen, golfslag en getijden iets van het nieuw afgezette land af te knabbelen, maar zolang er meer sediment wordt aangevoerd dan er door kusterosie verdwijnt, kan de delta verder groeien richting zee. Als de afzetting van sediment door de rivier andere processen sterk overheerst, ontstaat de vogelpootvorm.
In natte perioden krijgt een rivier soms zoveel water te verwerken, dat hij buiten zijn oevers treedt. Er zet zich dan, vooral in de lagergelegen delen van het overstroomde gebied, zand en klei af. Op deze manier houdt de rivier de delta in stand of kan de delta verder zeewaarts groeien. Klimaatverandering, met bijbehorende zeespiegelstijging en door sterker wordende stormen en golfslag toenemende kusterosie, kan de groei tegenhouden of doen omslaan in krimp. De bewoners en gebruikers van de delta lopen dan toenemende risico's.

 

4. Overstromingen langs de Mississippi, Verenigde Staten op 15 april 2008. Het sediment dat de Mississippi (rechts) en andere rivieren meevoeren, kleurt het zeewater van de Golf van Mexico beige. Instrument: MODIS. Satelliet: Aqua. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.

5. Delta van de Ganges in Bangla Desh. De vele armen van de rivier transporteren sediment, dat deels terecht komt in de Golf van Bengalen (beige en groenige tinten). De delta is dicht bevolkt; er wonen tussen de 115 en 143 miljoen mensen. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Datum: 14 april 2009. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.

Wonen en werken in de delta
Ondanks de gevaren of ongemakken van stormen en overstromingen, hebben delta's altijd grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens en doen dat nog steeds. De vruchtbare en gemakkelijk te bewerken grond is uitermate geschikt voor landbouw, zodat er voldoende voedsel is. Bovendien liggen er vaak rijke visgronden bij riviermondingen. Er is voldoende water beschikbaar als drinkwater of voor de landbouw. Havens en vaarwegen zijn aanwezig of eenvoudig aan te leggen en uit te diepen. Vandaar dat veel delta's intensief bewoond worden. Daar komt nog bij dat de natuur er in nog niet door de mens aangetaste delen prachtig of vaak zelfs overweldigend is, met een grote rijkdom aan planten- en diersoorten. Dat maakt de delta's ook interessant voor ecotoeristen en andere niet-bewoners.
Wereldwijd bezien wonen er bijna een half miljard mensen in of in de buurt van delta's, deels in miljoenensteden. Elk jaar krijgen meer dan 10 miljoen bewoners van delta's echter te maken met overstromingen door alleen nog maar stormvloeden. Door overvloedige regenval buiten hun oevers getreden rivieren en tsunami's zijn dan dus nog buiten beschouwing gelaten. Als het zeewater gaat stijgen en de bevolking in de delta's verder toeneemt, worden ook de aantallen mogelijke slachtoffers steeds groter.

Méér dan zeespiegelstijging
Dit betekent niet dat de veiligheid van de delta's gewaarborg is, als de zeespiegelstijging tot staan zou komen, zo blijkt uit een recentelijk in Nature Geoscience verschenen artikel (Syvitski et al., 2009). Waar het om gaat is of de delta in de loop der jaren hoger komt te liggen ten opzichte van het gemiddelde zeeniveau of lager. Daarbij spelen naast de zeespiegelstijging onder andere natuurlijke stijg- en daalbewegingen van de aardkorst een rol. Verder blijft voor het onderhoud en de versterking van de delta door de rivier aangevoerd sediment nodig. Op dat punt gaat het in veel delta's mis, vooral na ingrepen van de mens. Zo houden bovenstrooms aangelegde stuwdammen vaak zand en klei tegen, dat anders voor het aangroeien van de delta zou worden gebruikt. Het bedijken van rivieren en het afsluiten van rivierarmen gaat overstromingen tegen; daardoor komt er vrijwel nooit meer nieuw sediment terecht op de vlakte van de delta. Ook leggen dijken de weg vast die de rivier moet volgen, en daardoor ook het sediment, voor zo ver het niet is verdwenen in irrigatiesystemen. De rivier kan zijn loop niet meer verleggen om andere delen van de delta van vers sediment te voorzien.
De delta zakt ook door inklinking van de bodem, doordat de lege ruimtes tussen de zand- en kleideeltjes op den duur verdwijnen of het water dat zich daar bevindt, wordt weggepompt. De bodemdaling is nog sterker als er in de delta aardgas, olie of grondwater wordt gewonnen. Zo daalde de Podelta in de vorige eeuw 3,7 meter, waarvan 81% voor rekening kwam van aardgaswinning. Al deze factoren moeten worden meegenomen om te bepalen of het risico van overstromingen toe- of afneemt.

6. Satellietbeeld in valse kleuren van overstromingen langs de Mekong in Cambodja en Vietnam. Vooral het gebied van de dichtbevolkte delta van de Mekong in het zuidwesten van Vietnam is zwaar getroffen. Het water in de overstroomde gebieden steekt met zijn blauwe tint duidelijk af tegen het groen van de omgeving. De Mekong komt via een netwerk van rivierarmen uit in de Zuid-Chinese Zee. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Datum: 8 november 2007. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.

7. Delta van de Irrawaddy in Myanmar (Birma) op 5 mei 2008, kort nadat de tyfoon Nargis er had huisgehouden. Ondergelopen land is blauw ingekleurd op basis van MODIS-gegevens van de satellieten Terra en Aqua. De groene gebieden zijn rijk aan bomen, in de gele gebieden zijn bomen schaars. Steden zijn rood aangeduid. Bron: NASA/Earth Observatory en Department of Geography, University of Maryland.

8. Delta van de drooggevallen Colorado in Neder-Californië, Mexico, bij laag water. Het sediment van de rivier bouwde in de afgelopen 2-3 miljoen jaar een 140 kilometer lange delta op, die begint bij de huidige grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Door de bouw van twee dammen is de monding van de rivier droog komen te liggen en de aanvoer van sediment gestopt. Rechts ligt met de bruingele kleur van woestijnzand de Desierto de Altar. De witte tinten zijn van uitgestrekte zoutvlaktes. Onderaan is de Golf van Californië met tussen twee rivierarmen het Isla Montague. De opname werd op 2 juni 2004 gemaakt met een digitale camera vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. Bron: NASA ISS009E09839.
Afrikaans gezegde: Al is de rivier opgedroogd, hij behoudt zijn naam.

Dalende delta's
De auteurs van het artikel in Nature Geoscience gingen voor 33 grotere delta's na of het verschil met het zeeniveau in de afgelopen vijftig jaar was toe- of afgenomen. Voor de meeste delta's, 24, gold dat ze daalden. Ook keken ze naar grote overstromingen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, om een inschatting te maken hoeveel sediment er terecht kwam op een hoe groot gebied. Van de onderzochte delta's kreeg 85% de afgelopen tien jaar te maken met overstromingen. Daarbij kwam in totaal 260.000 vierkante kilometer land tijdelijk onder water te staan. Alleen al in 2007 en 2008 deden zich overstromingen voor in acht van de 33 delta's. Ze eisten ruim 100.000 slachtoffers en meer dan een miljoen mensen raakten dakloos.
Verder maakten de onderzoekers een inschatting van de toe- of afname van de kwetsbaarheid van de delta voor overstromingen of voor het verloren gaan van land. Bij sommige delta's bleek de aanvoer van sediment in de afgelopen vijftig jaar niet of nauwelijks veranderd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amazone in Brazilië, de Congo in Democratische Republiek Congo en de Orinoco in Venezuela. In andere gevallen, zoals bij de Donau in Roemenië, is de hoeveelheid sediment wel minder geworden, maar is de aangroei nog steeds groter dan de zeespiegelstijging. In al deze delta's loopt de veiligheid dus niet terug.
De meeste delta's dalen echter sneller dan de zeespiegel stijgt. Nu eens is de aanvoer van sediment te ver afgenomen om de zeespiegelstijging bij te houden, zoals bij de Indus in Pakistan. Dan weer is het de combinatie van minder sediment en natuurlijke inklinking of bodemdaling door gas-, olie- of grondwaterwinning. Dat gaat op voor onder andere de Mississippi in de Verenigde Staten (figuren 3 en 4), de Ganges in Bangla Desh (figuur 5), de Mekong in Vietnam (figuur 6) en de Irrawaddy in Myanmar (Birma) (figuur 7). Soms is de aanvoer van sediment zelfs nagenoeg volledig to stilstand gekomen. Voorbeelden hiervan zijn de Colorado in Mexico (figuur 8), de Nijl in Egypte (figuur 2) en de Parelrivier (Zhu Jiang) (figuren 9-11) in het zuidoosten van China.

SRTM
Bij hun inschatting van kwetsbaarheid van delta's maakten de onderzoekers gebruik van vanuit de ruimte verkregen gegevens van het aardoppervlak. De topografie van de delta's werd bepaald uit metingen van de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM). Deze radarhoogtemeter werd meegevoerd door het ruimteveer Endeavour tijdens een elf dagen durende missie in februari 2000. Daarbij werd de topografie van het aardoppervlak tussen 60 graden noorder- en zuiderbreedte opgemeten. Delta's buiten dit meetgebied, zoals die van de Lena in Siberië (figuur 1) konden daardoor niet meedoen met dit onderzoek.
De meetgegevens werden in kaart gebracht op de manier zoals getoond in figuur 9 voor de dichtbevolkte delta van de Parelrivier (Zhu Jiang). Het paarse gebied ligt onder zeeniveau. Deze delta en de eveneens door miljoenen mensen bewoonde Mekong delta in Vietnam lijken uitzonderlijk kwetsbaar voor overstromingen. Dat komt door de omvang van het gebied onder zeeniveau, de beperkte bescherming van de kust en het frequent optreden van tropische cyclonen.
In de 33 onderzochte delta's ligt in totaal 26.000 vierkante kilometer land onder zeeniveau. De onderzoekers berekenden dat het gebied dat minder dan 2 meter boven zeeniveau ligt en daardoor het gevaar loopt onder te lopen door overstromingen, in de loop van deze eeuw met 50% toeneemt als de voorspellingen van het internationale klimaatpanel IPCC werkelijkheid worden. Als je in aanmerking neemt dat de tyfoon Nargis in mei 2008 in de delta van de Irrawaddy een gebied onder water zette met een hoogte tot zes meter boven zeeniveau (figuur 7), dan is die 50% misschien aan de voorzichtige kant, zo voegen de auteurs van het artikel in Nature Geoscience daaraan toe.


Boven: de 33 delta's die werden betrokken in het onderzoek van Nature Geoscience

9 (links). Delta van de Parelrivier (Zhu Jiang) in het zuidoosten van China. Het gebied krijgt 65% minder sediment dan honderd jaar geleden en daalt mede daardoor ten opzichte van het zeeniveau 7,5 mm per jaar. Het paarse gebied is inmiddels onder zeeniveau komen te liggen. In de delta ligt een van de belangrijkste handelscentra van China met steden als Guangzhou (Kanton) en Foshan. Het beeld is gebaseerd op hoogtegegevens van de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM). Bron: NASA, CSDMS, University of Colorado.

MODIS
De omvang van overstroomde gebieden bepaalden ze uit satellietbeelden in natuurlijke kleuren (zoals het beeld van de overstromingen van de Mississippi in figuur 4) of in valse kleuren. De beelden zijn gebaseerd op stralingsmetingen van de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op de Amerikaanse satellieten Terra en Aqua. De Terra werd gelanceerd in december 1999, zodat men alleen over bruikbare gegevens beschikte van de afgelopen tien jaar. Op de zichtbaarlichtbeelden zijn modderbruine waterstromen en bruinachtig bouwland overigens vaak moeilijk uit elkaar te houden. Met beelden in valse kleuren, gebaseerd op een combinatie van stralingsmetingen in het zichtbaar licht, het infrarood en het nabij-infrarood, is het onderscheid tussen overstroomd en niet-ondergelopen land gemakkelijker te maken. Overstroomde gebieden steken door hun blauwe tint duidelijk af tegen de door vegetatie groen getinte omgeving (zoals bij de overstromingen in de delta van de Mekong in figuur 6).
Een satellietbeeld toont een momentopname en het slechte weer dat de overstromingen veroorzaakt heeft, is als de wateroverlast op gang is gekomen vaak nog niet over. Bewolking kan dan het zicht op de overstroomde gebieden ontnemen. Daarom is er winst te behalen door gegevens van twee of meer satellietbeelden te combineren. Dat is gedaan in figuur 7, die net als de figuren 2, 4-6 is gebaseerd op MODIS-stralingsmetingen. Het satellietbeeld toont de door de tyfoon Nargis veroorzaakte overstromingen in Myanmar op 5 mei 2008. Er zijn gegevens gebruikt van de MODIS op de Terra-satelliet, die in de tweede helft van de ochtend overkomt, en van het identieke instrument op de zustersatelliet Aqua, die in het begin van de middag passeert. Overstroomde gebieden, voor zover zichtbaar op een van beide beelden, zijn blauw. Eventueel ondergelopen land dat op beide tijdstippen schuilging achter bewolking, ontbreekt. De groene en gele tinten zijn gebaseerd op gegevens uit de zogeheten 'MODIS Vegetation Continuous Fields database' met informatie over de hoeveelheid bomen per oppervlakte-eenheid. In de donkergroene gebieden staan veel bomen, in de gele gebieden weinig.

Landsat
Voor de illustraties bij dit artikel zijn ook beelden gebruikt van andere instrumenten en satellieten. Zo leveren de Amerikaanse Landsat-satellieten ons als sinds 1972 gedetailleerde beelden van allerlei gebieden op aarde (zie ook Zenit, november 2008). Het satellietbeeld van de delta van de Lena (figuur 1) is gemaakt op basis van stralingsmetingen in rood zichtbaar licht, het infrarood en het nabij infrarood door de Enhanced Thematic Mapper plus (ETM+) op de Landsat 7.
Ook de satellietbeelden van de figuren 10 en 11 komen van Landsat. Ze tonen de delta van de Parelrivier (Zhu Jiang) in het zuidoosten van China, dus hetzelfde gebied als in het SRTM-beeld van figuur 9. Vegetatie is rood, water blauw en bebouwing grijsblauw. Op figuur 10 uit 1979 overheersen de rode tinten. Er was dus veel vegetatie aanwezig en er had nog geen urbanisatie plaatsgevonden. Die kwam een jaar later op gang, wat leidde tot grote veranderingen in het landschap. In 1980 vestigde de Volksrepubliek China er namelijk een speciale economische zone, Shenzhen, met het doel buitenlandse investeringen aan te trekken in dit gebied net ten noorden van Hong Kong. In de jaren daarna moest veel vegetatie plaats maken voor bebouwing en bestrating. Het resultaat daarvan is te zien in figuur 11, die hetzelfde gebied toont in 2003. De verschillen zijn opmerkelijk; de grijsblauw tint van bebouwing en bestrating overheerst het beeld nu volledig. De bebouwde en bestrate delta zal bij heftige regenval, bijvoorbeeld door in die streken geregeld voorkomende tropische cyclonen, het water veel sneller naar de rivierarmen willen afvoeren dan een 'groene', in Landsat-beelden roodgekleurde delta, wat dus extra problemen met zich meebrengt voor de waterhuishouding in het gebied.

6a (muis naast beeld). Satellietbeeld in valse kleuren van overstromingen langs de Mekong in Cambodja en Vietnam. Vooral het gebied van de dichtbevolkte delta van de Mekong in het zuidwesten van Vietnam is zwaar getroffen. Het water in de overstroomde gebieden steekt met zijn blauwe tint duidelijk af tegen het groen van de omgeving. De Mekong komt via een netwerk van rivierarmen uit in de Zuid-Chinese Zee. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Datum: 8 november 2007. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.
6b (muis op beeld): het bijbehorende zichtbaarlichtbeeld.

10 (muis naast beeld). Delta van de Parelrivier in 1979, voor de urbanisatie er op gang kwam. Vegetatie is rood, water blauw, bebouwing en bestrating blauwgrijs. Instrument: Multispectral Scanner (MSS). Satelliet: Landsat 3. Datum: 19 oktober 1979. Bron: NASA/Earth Observatory en University of Maryland.
11 (muis op beeld). Delta van de Parelrivier in 2003. Het gebied is veel meer bebouwd dan in 1979. Instrument: ETM+. Satelliet: Landsat 7. Datum: 10 januari 2003. Bron: NASA/Earth Observatory en NASA/GSFC.

Meer ruimtebeelden
Een andere bron van gedetailleerde landopnamen is de Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) op de Amerikaanse satelliet Terra, die ook MODIS-beelden levert. De Amerikanen en Japanners die bij de ontwikkeling van de ASTER betrokken zijn, beschouwen het instrument als de 'zoomlens' van de Terra. De beelden hebben een resolutie van maar liefst 15 meter. Figuur 3 is afkomstig van de ASTER; in de figuur is de karakteristieke vogelpootvorm van de Mississippidelta gedetailleerd vastgelegd.
De foto van de monding van de Colorado in Mexico (figuur 8) werd genomen met een digitale camera door de bemanning van het internationaal ruimtestation ISS.

Rijn-Maas-Schelde
In het onderzoek waarover in Nature Geoscience verslag werd gedaan, ontbreekt de Rijn-Maas-Schelde delta. Ook in een database met detailgegevens over 'alle' delta's van de wereld, onder andere gebruikt door de auteurs van het deltarapport van Klimaat voor Ruimte (Reker et al., 2006), ontbreekt onze eigen delta. Toch zijn er talrijke paralellen met andere delta's, zoals de bedijking, het afsluiten van sommige rivierarmen en het uitdiepen van de overige, ingrepen om overstromingen tegen te gaan, het bemalen van polders, het wegvallen van de aanvoer van sediment als bouwmateriaal van de delta, de daling van de bodem, mede door de winning van aardgas, de omvang van het gebied onder zeeniveau en de verstedelijking. De technische ingrepen die hier zijn uitgevoerd, de baggerwerkzaamheden en de grote waterstaatkundige werken die werden afgerond, genieten nationaal en internationaal grote erkenning en waardering. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: de levensader van de delta dreigt te worden afgesneden. De zorgen van de Amerikaanse wetenschappers kunnen ook betrokken worden op de Rijn-Maas-Schelde delta. 'Het alledaags gedrag van rivieren hebben we onder controle, maar het omgaan met stormvloeden is een stuk lastiger', schrijven ze. 'Het blijft alarmerend hoe vaak delta's overstromen vanuit de zee- of de landzijde. De daling van delta's in combinatie met de stijging van de zeespiegel en extremer weer, maakt de situatie alleen maar erger".

 

Literatuur:
Reker, J. et al., Deltas on the move, KvR report 001/2006.
Syvitski, J.P.M. et al., Sinking deltas due to human activities. Nature Geoscience, 20 september 2009. doi:10.1038/ngeo629.
12: satellietbeeld in valse kleuren (mouse off) en in ware kleuren (mouse on)van de Rijn-Maas-Schelde delta. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Datum: 18 september 2009. Bron: NASA/GSFC Modis Land Rapid Response Team.