Kees Floor, Zenit mei 2010


Op 1 juni begint in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied het orkaanseizoen 2010; het loopt tot 1 december. Incidenteel treden tropische cyclonen er wel eens iets vroeger of iets later in het jaar op , maar dat is eerder uitzondering dan regel. Met dit in gedachten lijkt het optreden van een tropische cycloon in maart wel erg onwaarschijnlijk. Toch waren er dit jaar in die maand verscheidene actief. Een daarvan was zelfs van de vijfde, categorie, de meest verwoestende in zijn soort. Hoe kan dat?

De verklaring ligt in de temperatuur van het zeewater; het orkaanseizoen is daaraan namelijk gekoppeld. Tropische cyclonen kunnen alleen tot ontwikkeling komen als er voldoende warme en vochtige lucht voorradig is. Deze lucht stijgt onstuimig op in de onweersbuien van de tropische cycloon; de buien bevinden zich in de 'muur' van wolken rond het onbewolkte oog (figuur 1) in het centrum van de cycloon en in de neerslagbanden daarbuiten. De condensatiewarmte die daarbij vrijkomt, levert de energie die het natuurgeweld op gang houdt. Overigens wordt slechts 2,5 % van die energie gebruikt voor het aandrijven van de orkaanwinden. Het gaat natuurlijk wel om grote hoeveelheden energie: een 'gemiddelde' orkaan bevat een hoeveelheid energie die gelijk is aan vijf maal het totale energiegebruik van de hele mensheid in 1990.
Om een tropische cycloon levensvatbaar te houden, zijn sterke stijgbewegingen noodzakelijk van vochtige, warme lucht. Daarvoor is een 50 meter dikke oppervlaktelaag nodig met oceaanwater van 27 graden of warmer. Zulke hoge zeewatertemperaturen vind je op het noordelijk halfrond alleen in de zomer en het najaar, dus van 1 juni tot 1 december. Voor tropische cyclonen in maart zullen we onze blik dan ook moeten verleggen naar het zuidelijk halfrond; daar kunnen in die tijd van het jaar de vereiste zeewatertemperaturen wél optreden.

1a. Cycloon Catarina bij Brazilië, gefotografeerd op 27 maart 2004 vanuit het internationaal ruimtestation. Linksboven is de Braziliaanse kust zichtbaar. In dit gebied komen tropische cyclonen vrijwel nooit voor. Op de foto is het onbewolkte oog in het midden van de cycloon goed te zien, evenals de aan de bovenzijde van de orkaan spiraalsgewijs uitstromende lucht met bewolking. Bron: NASA/ISS008-E-19646.

1b. Tropoische cycloon Catarina voor de Braziliaanse kust, 800 km ten zuiden van Rio de Janeiro. Datum: 27 maart 2004. Satelliet: Terra; middagbaan. Instrument: MODIS. Bron: NOAA.

3. Tropische cyclonen ontstaan aan het eind van de zomer en in het begin van de herfst als het zeewater op z'n warmst is. Op het noordelijk halfrond gaat het om de maanden juni tot en met november, op het zuidelijk halfrond om januari, februari en maart. De getoonde zeewatertemperaturen zijn karakteristiek voor het orkaanseizoen op de aangegeven locaties.

Zuidelijke Atlantische Oceaan
Het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan staat niet bepaald bekend om het optreden van tropische cyclonen (figuur 2). De afwezigheid of op z'n minst de grote zeldzaamheid van deze weersystemen in dat deel van de wereld wordt vaak in verband gebracht met te lage zeewatertemperaturen. De klimatologie van die regio laat echter zien dat zeewatertemperaturen van 27 graden en hoger er in de maanden februari, maart en april gemakkelijk kunnen optreden (figuur 3). Bedenk wel dat zich geen tropische cyclonen voordoen in het gebied rond de evenaar tussen 5 graden noorder- en zuiderbreedte; in die zone is de afwijkende kracht van de aardrotatie (corioliskracht) te klein om een luchtcirculatie rond een lagedrukkern in stand te houden. Maar dan nog ligt er ten oosten van Brazilië een omvangrijk oceaangebied waar het zeewater in de genoemde maanden wel warm genoeg is. Kennelijk moet aan meer voorwaarden worden voldaan om tropische cyclonen levensvatbaar te doen zijn.
Een daarvan is dat de wind tussen 0 en 12 kilometer hoogte niet te sterk mag veranderen; op de zuidelijke Atlantische Oceaan is die zogenoemde windschering doorgaans echter te groot. Ook ontbreekt de zogeheten intertropische convergentiezone (ITCZ) er nagenoeg. De buien en luchtstromingen van de ITCZ geven meestal een eerste aanzet tot de vorming van een tropische cycloon.

2. Banen van tropische cyclonen in de laatste 150 jaar (afgesloten september 2006). Tropische cyclonen treden het vaakst op in het westelijk deel van de Grote Oceaan. In de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn ze uiterst zeldzaam. Bij Brazilië is alleen de orkaan Catarina uit maart 2004 ingetekend; de tropische storm Anita uit maart 2010 valt buiten de genoemde periode. Bron: NASA.. (Image by Robert A. Rohde, Global Warming Art.) (groter)

4. Satellietbeeld van de tropische storm 90Q, later Anita genoemd, ten oosten van Brazilië, 11 maart 2010. In die regio werd slechts eenmaal eerder een tropische cycloon waargenomen. Satelliet: GOES12. Bron: NOAA.

Catarina
Tot voor kort was er bij het Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory van NOAA in Miami, Florida slechts één geval bekend van een tropische cycloon boven de zuidelijke Atlantische Oceaan (figuur 1). Dat was in maart 2004 (zie ook Floor 2004). De orkaan had aanvankelijk geen naam, want doordat tropische cyclonen in dat gebied zo zeldzaam zijn, ligt er geen lijst met namen klaar. Later werd de cycloon, die uiteindelijk in de nacht van 27 op 28 maart tot ontsteltenis van de Brazilianen met winden van orkaankracht aan land ging bij Torres, alsnog Catarina gedoopt. Torres ligt op ongeveer 800 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro in de Zuid-Braziliaanse staat Santa Catarina, wat de naam van de orkaan verklaart.
Catarina werd destijds onder andere vanuit de ruimte waargenomen door de bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS. Op de foto, die werd gemaakt met een digitale camera, is het voor orkanen zo karakteristieke wolkenvrije oog goed waarneembaar (figuur 1). Ook de kap van ijswolken aan de bovenzijde van de cycloon in de spiraalsgewijs naar buiten stromende bewolking, is op de ISS-foto goed te zien. De manier waarop de bewolking van het oog weg spiraliseert is tegengesteld aan wat we van tropische cyclonen op het noordelijk halfrond gewend zijn.

Anita
Dit jaar werd er in hetzelfde oceaangebied opmerkelijk genoeg opnieuw een tropische cycloon gesignaleerd, al kon deze zich qua kracht niet meten met de orkaan Catarina uit 2004. Het Amerikaanse National Hurricane Centre gebruikte voor het als subtropische storm begonnen weersysteem de codenaam 90Q, maar al vrij snel kwamen de gezamenlijke Braziliaanse weerproviders en de Braziliaanse Weerdienst met de naam Anita op de proppen. Dat deze eerste (en enige) tropische cycloon van het seizoen een naam kreeg die met een A begint, zoals overal elders ter wereld het geval is, is toeval. De Brazilianen vonden het gepast om een tropische cycloon die zich zo kort na de internationale vrouwendag, jaarlijks op 8 maart, had gevormd, te voorzien van een meisjesnaam. De keuze viel op Anita, naar de in 1821 in Santa Catarina geboren Anita Garibaldi, de Braziliaanse echtgenote en strijdmakker van de Italiaanse revolutionair Guiseppe Garibaldi.
De windsnelheden rond Anita bereikten slechts korte tijd windkracht 8, maar dat was toch net voldoende om de stap naar tropische storm, de meest milde vorm van tropische cycloon, te kunnen maken. In tegenstelling tot voorganger Catarina en tot opluchting van de Brazilianen ging Anita niet aan land, maar bleef zich ophouden boven de oceaan. Figuur 4 geeft een satellietbeeld van Anita op 11 maart.

Ului
Bij een zoektocht naar tropische cyclonen in de maand maart, is de kans op succes in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan aanzienlijk groter dan in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan; vergelijk hiertoe het aantal tropische cyclonen volgens figuur 2 met het seizoen waarin die orkanen zich voordoen volgens figuur 3.
Dit jaar was het daar in maart dan ook weer raak (figuur 5). Zo bereikte de tropische storm Ului er op 13 maart orkaankracht, zodat vanaf dat moment gesproken kon worden van een cycloon. Op 14 maart had Ului zich ontwikkeld tot de eerste categorie 5 orkaan van het kalenderjaar 2010. Een categorie 5 orkaan is de sterkst mogelijke volgens de Saffir-Simpsonschaal. Deze algemeen in gebruik zijnde classificatie werd in 1969 ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld tropische stormen, krachtige orkanen en verwoestende cyclonen en ook om zich beter op de te verwachten schade te kunnen voorbereiden. Tropische cyclonen die maar net aan het criterium voldoen van winden met orkaankracht, zijn van de categorie 1; een voorbeeld is de eerder genoemde Braziliaanse orkaan Catarina.
Ului trok nadat hij enigszins in kracht was afgenomen over de Salomonseilanden en bereikte uiteindelijk op 19 maart de kust van Queensland, Australië.

5a. Satellietbeeld in natuurlijke kleuren van de cyclonen Tomas (rechts) en Ului. . Instrument: MODIS. Satellieten: Aqua en Terra. Datum: 14 maart 2010. Bron: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response.
5b. Satellietbeeld in natuurlijke kleuren van de cyclonen Tomas (rechts) en Ului. Tomas ligt dicht bij Fiji; Ului bevindt zich tussen de Salomonseilanden en de Australische staat Queensland. De ogen van de cyclonen zijn goed zichtbaar. De witte tinten van de bewolking in de aan de bovenzijde spiraalsgewijs uitstromende lucht, steken duidelijk af tegen het donkerblauw van het oceaanwater. De afstand tussen de centra van de orkanen bedraagt 4000 kilometer. Instrument: MODIS. Satellieten: Aqua en Terra. Datum: 16 maart 2010. Bron: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response.

Tomas
Op het satellietbeeld van figuur 5 is rechts nog een tweede cycloon zichtbaar. Het is Tomas, die eveneens op 13 maart de status van tropische cycloon verwierf en zijn maximum als orkaan van categorie 4 bereikte op 15 maart. De orkaan trok over Fiji en was daar een van de krachtigste in jaren.
Het satellietbeeld in natuurlijke kleuren toont Tomas (rechts) en Ului op 16 maart 2010. Het beeld is grotendeels ontleend aan meetgegevens van de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op de Amerikaanse satelliet Aqua. Eerst werd het oostelijk deel, rechts in beeld, gescand en tijdens een volgende overkomst het westelijk deel. De dekking van de Aqua is vooral in de buurt van de evenaar (boven de bovenzijde van het satellietbeeld) niet volledig, zodat informatie over een smal, min of meer rechtopstaand, wigvormig gebied ontbreekt. Gelukkig levert zustersatelliet Terra ook dagelijks beelden van het aardoppervlak en kon het hier geplaatste satellietbeeld met informatie van de MODIS op die satelliet gecompleteerd worden.
De cyclonen lijken zich dicht bij elkaar te bevinden, maar dat is schijn. In werkelijkheid lagen de kernen 4000 kilometer uit elkaar. Het gebied dat in beeld is, is zo groot als de Verenigde Staten.

Conclusie
Tropische cyclonen doen zich in maart op het noordelijk halfrond niet voor. Op het zuidelijk halfrond kunnen ze in die tijd van het jaar wél optreden, en dan vooral boven de zuidelijke delen van de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Boven het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan zijn tropische cyclonen op de vingers van een hand te tellen; naast de tropische storm Anita uit maart 2010 is er slechts een ander geval bekend, namelijk de orkaan Catarina van maart 2004.


Literatuur
Floor, K., 2003, Hurricanes in aantocht, Zenit juli/augustus 2003.
Floor, K., 2004, Ongebruikelijke orkaan zonder naam, Zenit mei 2004.
Floor, K., 2006, Tropische cyclonen; In: Floor, K., Het weer op satellietbeelden, Elmar, Rijswijk.