Een serie beelden middenin Het Weer Magazine

Het Weer Magazine februari 2010:
Op 2 februari 2009 nam de MODIS op de Amerikaanse satelliet Terra een onbewolkt en besneeuwd IJsland waar. Sneeuw is er niet zo bijzonder, het ontbreken van bewolking wél. Bron: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response.
Uit: Het Weer Magazine, februari 2010. (begeleidend artikel)

Het Weer Magazine april 2010:
Zand en stof van stofstormen in Iran, Afghanistan, Pakistan, Oman, Jemen en Saudi-Arabië waaieren uit over de wateren van de Perzische Golf, De Golf van Oman, de Arabische Zee en de Rode Zee. De gele, beige en bruine tinten van het zand en de bodem leveren samen met het donkerblauw en het blauwgroen van de zeeën een schitterende kleurencombinatie op. Boven de Perzische Golf is de lucht redelijk helder. Dezelfde winden die elders het zand meevoeren, woelen daar het zeewater om en veroorzaken er de groen-blauwe wervels van sediment en algen. Dit satellietbeeld in natuurlijke kleuren is van 22 februari 2008; het is samengesteld uit gegevens die werden verzameld tijdens verschillende omlopen van de Amerikaanse satellieten Terra en Aqua. Van een klein gebied aan de onderkant van het beeld is geen informatie beschikbaar; het is daarom wit gelaten. Bron: NASA/MODIS Rapid Response.
Uit: Het Weer Magazine, april 2010.

Het Weer Magazine december 2010:
Engeland, Schotland en Wales waren op 7 januari 2010 vrijwel geheel bedekt met sneeuw. Doordat er die dag weinig bewolking was, kon de MODIS op de Amerikaanse satelliet Terra dit uitzonderlijke winterse beeld vastleggen vanuit de ruimte op een hoogte van ruim 700 kilometer. Alleen in het zuidoosten van Engeland zit wat meer bewolking, die qua tint overigens nauwelijks afwijkt van de sneeuw. Het witte landschap is hier en daar onderbroken door de grijze vlekken van steden als Londen, Birmingham en Manchester.
Mede door het sneeuwdek was het de voorgaande nacht sterk afgekoeld. Op uitgebreide schaal kwamen minima voor van min 10 graden en lokaal kon zelfs 18 graden vorst genoteerd worden. De sneeuwval veroorzaakte veel overlast. Hoogspanningsleidingen braken en vooral in Zuid-Engeland zaten duizenden huishoudens zonder stroom. Naar schatting 10 procent van de beroepsbevolking kon 5 en 6 januari niet op het werk komen en duizenden scholen bleven dicht.
Bron: NASA/GSFC MODIS Rapid Response. Meer beelden.
Uit: Het Weer Magazine, december 2010. (naar boven)

Het Weer Magazine februari 2011:
Schitterend liggen de Alpen erbij op dit satellietbeeld van 17 januari 2011. Na de kou van december 2010, waarbij grotere delen van Europa en ook de Alpen bedekt waren met een laag sneeuw, viel de dooi in. De dalen kleurden weer groen en de sneeuw trok zich terug op grotere hoogte. Jammer voor de wintersporters, maar fijn voor het contrast tussen de grillige bergkammen en de dalen daartussenin op het satellietbeeld.
Bijna overal in de Alpen is het zonnig, met als uitzonderingen onder andere het Meer van Genève en de Bodensee. De Povlakte gaat schuil onder laaghangende bewolking, wat daar vrij gangbaar is.
Geheel rechtsonder zien we een wolkenpluim achter het Kroatische eiland Svetac in de Adriatische Zee, een gevolg van de wisselwerking tussen het eiland en de heersende noordwestelijke stroming. (zet voor een uitvergroting de muis op het beeld). Bron: NASA/GSFC/ MODIS Rapid Response. (wisselbeeld).
Uit: Het Weer Magazine, februari 2011. (naar boven)

Het Weer Magazine oktober 2011:
Algenbloei tooit de Barentszee ten noorden van Lapland in schitterende tinten blauw en groen. Ook maken de algen wervelingen in het oceaanwater zichtbaar.
Algenbloei omt in die regio met voedselrijk oceaanwater elk jaar wel enkele perioden voor. In de zomer gaat het verschijnsel voor een waarnemer in de ruimte meestal echter schuil achter bewolking: het is er 80 procent van de tijd bewolkt. Dit jaar waren er half augustus gelukkig enkele dagen waarin de bewolking brak en de algen zich in volle pracht konden tonen. Datum: 14 augustus 2011. Instrument: MODIS. Satelliet: Aqua. Bron: NASA.
Uit: Het Weer Magazine, oktober 2011. (naar boven)

Het Weer Magazine februari 2012: Zandstormen
Bij zandstormen denken we meestal eerst aan de Sahara in Afrika en daarna mogelijk aan de Gobi-woestijn in China. Maar er zijn meer locaties waar zandstormen optreden, zoals hier in Mexico. Het stof waait vanuit een brongebied niet ver van de kust op het Mexicaanse vasteland over de Golf van Californië en reikt ongeveer tot aan de westkust van het schiereiland Baja California. Op het schiereiland zelf bevindt zich een tweede brongebied van stof; noordoostenwinden doen het stof uitwaaieren over de Grote Oceaan. Langs de rand van de aardbol is de dunne, blauw oplichtende dampkring zichtbaar. Het satellietbeeld is van 27 november 2011 en afkomstig van het MODIS-instrument op de Amerikaanse satelliet Aqua. Bron: NASA. (naar boven)

Het Weer Magazine augustus 2012:
Depressies brachten in april van dit jaar wisselvallig weer met op veel dagen regen, een bij weinigen geliefd weertype. Vanuit de ruimte zien diezelfde depressies er echter fantastisch uit, dankzij de tegen de wijzers van de klok in naar het centrum spiraliserende bewolking. Op sommige dagen zijn er zelfs twee depressiekrullen te zien, zoals op dit MODIS-beeld van 17 april 2012. Een bij een van de depressies behorende frontale zone lag boven de Noordzee voor de Nederlandse en Belgische kust.
Het satellietbeeld is opgebouwd uit verscheidene banen, die elkaar aan de onderzijde niet helemaal overlappen; gebieden waarvan informatie ontbreekt zijn wit gelaten. De wit-zilveren gloed onder de linker depressie wordt veroorzaakt door weerspiegeling van zonlicht op de oceaan.

Uit: Het Weer Magazine, augustus 2012. (naar boven).

Het Weer Magazine oktober 2012: Natuurbranden in de Balkan.
De Balkanlanden werden dit jaar getroffen door extreme hitte en de ergste droogte in bijna veertig jaar. Ruim de helft van de oogsten ging verloren, deels door de natuurbranden die een gevolg waren van de droogte. Bestrijding van de branden was niet overal mogelijk door ontploffende landmijnen die na de Balkanoorlogen waren achtergebleven; de ontploffingen werden ook gehoord door toeristen. Russische blusvliegtuigen en helikopters van de Europese vredesmacht EUFOR hielpen met het bestrijden van de branden. Een Servische bisschop riep gelovigen op te bidden voor regen. De autoriteiten kregen veel kritiek over zich heen wegens ontoereikend optreden tegen de branden.
De rook van de natuurbranden was op talrijke satellietbeelden goed te zien. Zo dreef op 31 augustus 2012 en omvangrijke sluier van rook over het door de droogte geteisterde gebied en de Adriatische Zee. Bron: NASA/Dundee University.

Uit: Het Weer Magazine, augustus 2012. (naar boven).

Het Weer Magazine februari 2013: Sneeuw.
Nederland en België onder een sneeuwdek. Op het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee bevindt zich ijs. De wind is zuidoost. De Zeeuwse wateren drukken een stempel op het bewolkingspatroon boven de zuidelijke Noordzee. Datum: 4 februari 2012. Instrument: MODIS. Satelliet: Terra. Bron: NASA.

Patroon satellietbeeld: zie 'Wolkenpatronen rond het deltagebied', Meteorologica maart 2012.

Natuurlijke en valse kleuren op MODIS-sneeuwbeelden: zie:
'Sneeuw met een kleurtje', Zenit maart 2009 of
'Schitterende ruimtebeelden in natuurlijke kleuren', Het Weer Magazine februari 2010.

 


24 oktober 2010 (Bron: NASA/University of Dundee).

24 oktober 2010 (Bron: EUMETSAT/F.Valk)

Bui, Molenpolder, 24 oktober 2010.

24 oktober 2010 (Bron: NOAA/DLR).
Het Weer Magazine oktober 2010: Guur herfstweer
Als in het najaar koude poollucht met noordwestenwinden over de Noordzee naar Nederland en België stroomt, ontwikkelen zich boven het relatief warme zeewater stevige buien. De met de buien samenhangende bewolking is boven zee geordend in een zeshoekig patroon; de buien bevinden zich op de hoeken. Achter Scandinavië ontbreekt de bewolking.
's Nachts vallen de buien bij ons vooral in de kustprovincies; overdag breiden ze zich veelal uit over het hele land. Bijgaand satellietbeeld van 24 oktober 2010 toont zo'n gure herfstsituatie overdag.

Het Weer Magazine april 2014: Pluim van Oost-Anglia
De kleuren van het zeewater van de zuidelijke Noordzee worden deels bepaald door in het water meegevoerd sediment. Langs de Hollandse en Vlaamse kust is het afkomstig van de Schelde, de Maas en de Rijn. Opmerkelijker is de pluim van troebel water die zich vanaf de mondingen van de Thames, de Humber en andere Engelse rivieren uitstrekt in oordoostelijke richten en zich ten noorden van de Waddeneilanden langs voortzet richting Denemarken. Deze zogeheten 'pluim van Oost-Anglia is het hele jaar door te zien, al is hij 's winters beter ontwikkeld dan in de zomer. Datum: 12 maart 2014. Bron: NASA.

Het Weer Magazine juli 2014: Zomers Europa
Bijgaand satellietbeeld van 8 juli 2013 toont Europees zomerweer van verschillende kanten. In grote delen van West-Europa is het droog en zonnig dankzij een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee. Meer naar het oosten vormen zich stapelwolken. Boven Sardinië, het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland en aan de zuidzijde van de Alpen komen stevige onweersbuien tot ontwikkeling. In de warme lucht heeft zich boven de Noordzee mist gevormd, die naar de Engelse en Schotse oostkust is gedreven. Ook boven Het Kanaal zit wat mist bij de Normandische kust. Boven Zweden en de Oostzee bevindt zich rook, afkomstig van eerdere natuurbranden in Canada.
Bron: NASA.